Cum am ajuns la un pas de altă mare criză economică: am putea să plângem mai mult decât în 2008
Țările europene, inclusiv națiunile bogate de pe continent, sunt la un pas de recesiune. Cum ajuns în această situație?
La aproape un deceniu și jumătate de la criza economică din 2008, deasupra Europei se adună din nou pericolele unei recesiuni și nu una ușoară, ci foarte apropiată de proporțiile celei precedente, sau chiar mai gravă de atât.
Avertismente de acest tip vin în număr din ce în ce mai mare și din tot mai multe surse, dar ultima dintre ele – Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) – ne explică și principalele cauze ce pot duce la dezastrul economic european.
OCDE consideră că din cauza crizei energetice și a celei inflaționiste, economiile importante riscă să se confrunte cu o recesiune.
Din moment ce chiar și țările bogate vor avea probleme, e lesne de înțeles că situația nu va fi simplă nici pentru statele cu venituri mai modeste, care deja aveau probleme cu nivelul de trai al oamenilor, cu piața muncii, cu investițiile și cu bugetul public în general.
Deși situația la nivel global este una tulbure, fiind pericole și probleme pentru toate statele lumii, din perspectivă economică, statele Uniunii Europene sunt printre cele mai expuse unui pericol de declin financiar.
OCDE dă exemplul Germaniei, care este extrem de elocvent, aceasta fiind cea mai puternică economie europeană. Experții anticipează că nemții vor înregistra un declin economic de 0,7% anul viitor, faţă de un avans de 1,7% previzionat în iunie.
Ne îndreptăm spre o mare criză, dar România se poziționează neașteptat de bine
Contextul internațional este unul mai mult decât instabil, iar provocările pe care Guvernele mondiale le au acum de gestionat par a fi mai multe și complexe în raport cu ceea ce se întâmpla, de exemplu, în 2008. Atunci nu aveam astfel de tensiuni geopolitice, care complică mult situația în întreaga lume.
„Economia mondială pierde din avânt în urma războiului de agresiune al Rusiei neprovocat, nejustificat şi ilegal contra Ucrainei. Creşterea economică a stagnat în multe ţări, iar indicatorii economici arată o încetinire mai extinsă”, a afirmat secretarul general al OCDE, Mathias Cormann.
În ceea ce privește strict situația noastră, se pare că avem parte de unele semnale pozitive și să sperăm că ele se vor reflecta și în economia reală, resimțită de populație și firme. Fondul Monetar Internațional tocmai a revizuit pozitiv prognoza de creștere economică a României pentru anul 2022. Acum, FMI se așteaptă la un avans economic estimat la 4,8%!